Czym kierować się podczas wyboru sprzętu do lokali gastronomicznych? Co musi być tu naszym najważniejszym priorytetem?

Własny biznes gastronomiczny to spore wyzwanie dla początkującego przedsiębiorcy. Regulacje z sanepidu odnośnie pracy z artykułami spożywczymi to jedno, natomiast duża ilość sprzętu, w jaki trzeba wyposażyć takie miejsce to następna sprawa. Duża ilość środków, jakie musimy zainwestować na początku odstrasza często ludzi. Natomiast jeśli już się zdecydujemy, iż chcielibyśmy tego typu lokal z jedzeniem prowadzić to warto wiedzieć czym powinien cechować się sprzęt, w jaki trzeba taką restaurację wyposażyć. Na co zwrócić uwagę?

fotka - firmy
Napisał: Marcin Polak
Na podstawie: http://www.flickr.com
Gdy kupujemy potrzebne urządzenia gastronomiczne serwis dobrze jest mieć zapewniony przez spółkę od której taki sprzęt kupujemy. Powinniśmy zwrócić na to uwagę, nie wydajemy przecież niewielkiej sumy pieniędzy. Wręcz odwrotnie, niektóre urządzenia potrafią kosztować sporo. Dlatego trzeba uważnie sprawdzić jakie są warunki gwarancji jak też na ile lat po kupieniu tego typu sprzętu mamy zapewniony serwis takich urządzeń. Chodzi o to żebyśmy nie zostawali sami z ewentualnym problemem usterek. Często bowiem naprawa może nas sporo kosztować, nie mówiąc już o poszukiwaniu odpowiedniego specjalisty, jaki potrafi tym konkretnym sprzętem się zająć. Może się to okazać niezwykle trudne, z tego powodu musimy mieć na uwadze takie rzeczy.

Jak otwieramy swój lokal z myślą o przyjmowaniu dużej ilości osób, to warto prócz estetyki oraz wydajności spojrzeć też na energooszczędność. Różne sprzęty mogą różnić się klasą energetyczną. Mogą zużywać mniejszą albo większą ilość energii elektrycznej. Na dłuższą metę takie oszczędności to może być duo gotówki, jaką możemy przeznaczyć na coś innego. Szczególnie, że specjalistyczne maszyny to często urządzenia, które muszą mieć dużą moc. Na przykład urządzenia chłodnicze (http://www.serwischlodniczy.com.pl/) wrocław oferuje bardzo różne, natomiast klasa energetyczna to kwestia, na którą trzeba zwracać dużą uwagę. Tak naprawdę niektóre z takich urządzeń są włączone nawet 24 godziny na dobę. Z tego powodu oszczędność energii musi być dla nas czymś bardzo ważnym.

Oprócz powyższych rad musimy sprawdzić stosunek jakości do kosztów zakupu. Niestety nie każdy drogi sprzęt będzie na wysokim poziomie. Z tego powodu jakość musi być taką cechą, na jaką musimy zwrócić uwagę. Należy pamiętać, że kupujemy sprzęt na lata więc powinien nam on długo i bezproblemowo służyć. Od jego jakości zależy też jakość jedzenia, które przecież podlega wielu normom. Dlatego też właśnie nasza dbałość o poziom sprzętu to dbałość o jakość jedzenia, które chcemy w naszej restauracji serwować.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-03-16 14:12:10