Najlepsze potrawy z ogrodu

Lato powoli dobiega końca, dni robią się coraz krótsze, noce chłodne. Klimat jednakże się zmienia i dni wciąż są ciepłe, słoneczne i bardzo miłe. Potrzebny jest jedynie porządny sprzęt do grillowania i nadal mamy możliwość przygotowania potraw obiadowych. Dania pieczone są doskonałe – wykorzystujemy do nich o wiele mniej oleju niż do dań z patelni, są zdrowsze, mięso jest aromatyczne i doskonałe w smaku.


grill ogrodowy
Jeśli tylko mamy skrawek własnego ogrodu warto mieć grill i z niego korzystać. Teraz zaczynają się promocje, zatem doskonały sprzęt możemy kupić po okazyjnych cenach.Świetny sprzęt musi być stabilny, mieć spore palenisko i mocny, łatwy do czyszczenia ruszt. Kiedy chcemy czegoś dodatkowego kupmy model z pokrywą i termometrem, z dobudowaną półeczką na przykład na przyprawy. Przydają się w grillu kółka – gdy je ma można w razie potrzeby bez kłopotu go przestawić z miejsca na miejsce i nie wymaga to wysiłku i zaangażowania dwóch osób.

Coraz bardziej popularne są w naszym kraju grille. Nie wszyscy jeszcze są do nich przekonani – zawsze znajdą się osoby dla których grill powinien być opalany węglem a nie gazem. jednakże grillowanie jest wygodne – nie wymagają długiego rozpalania, odpada problem chemicznych rozpałek przez które na początku z grilla unosi się nieprzyjemny zapach nafty. Mnóstwo tego typu grilli daje również możliwość palenia w nich zwykłym węglem drzewnym, zatem możemy wybierać. Na powolne biesiady z przyjaciółmi – węgiel, na szybki domowy obiad – gaz.

Jeśli interesuje Cię ten artykuł, to bez ociągania kliknij tu i przeczytaj ponadto inny równie pasjonujący news pizza toruń.



Możemy też pójść w zupełnie inną stronę i zrezygnować z grilla na rzecz... kociołka. Powieszony nad paleniskiem kociołek wypełniony aromatycznym jedzeniem to coś wspaniałego. jeśli lubimy dania jednogarnkowe takie jak gulasz, leczo czy bigos – to rozwiązanie dla nas. Naturalnie, powinniśmy mieć w ogrodzie wydzielone miejsce na ognisko i sporo cierpliwości – na ogniu dania przygotowuje się trochę dłużej, lecz gulasz czy leczo przyrządzone taką metodą smakują wspaniale.

Długie gotowanie na żywym ogniu eksponuje smak każdego elementu potrawy. Po prostu raj obiadowy. Jedzmy potrawy z grilla czy ogniska – są zdrowe i pyszne, a samo przygotowanie ich na grillu albo w kociołku daje dużą frajdę. Do tego jeśli jeszcze zainwestujemy w kwiaty do ogrodu, będziemy mogli jeść i spędzać czas w pięknym otoczeniu.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2018-01-29 12:24:01
Tagi: ruszt